Over Mij

Als klein kind had ik altijd de neiging om als iedereen naar rechts keek naar links te kijken. Het voordeel was dat ik andere dingen zag die op het zelfde moment in dezelfde ruimte plaats vonden maar een heel ander verhaal vertelden. En dat fascineerde mij en is mij blijven fascineren. Ergens samen zijn, kijken en iets anders zien dan die ander. Ik kwam er pas later achter dat mensen naar hetzelfde kunnen kijken en toch ook weer iets anders kunnen zien doordat hetgeen gezien wordt eigenlijk voor een groot gedeelte in het hoofd gevormd wordt. En dat wat iemand ziet ook weer invloed heeft op stemming, gedrag, op het leven dat die persoon leidt en weer de context vormt van wat diegene ziet.

Nog complexer wordt het om te bedenken dat dit bij iedereen gebeurd. En wat zou ik graag door andere ogen kijken, met de hersenen van die ander en die ander op die manier beleven.

Ik ben blij dat ik in een wereld leef die steeds visueler aan het worden is. Zie alle foto’s die worden gemaakt. Mensen die hun hele leven fotograferen en daarmee een beeld geven van wie ze zijn of heel vaak van wie ze zouden willen zijn. Fascinerend. Of al die foto’ van ontroerende, bijzondere, mooie, lelijke, gevoelige, kleurrijke en weet ik nog veel momenten. Ik vind het geweldig om op die manier even met iemand anders in zijn of haar leven te mogen kijken.

Fotograferen is voor mij 2 dimensionaal vangen wat ik soms even 4 dimensionaal zie. En mensen even in mijn hoofd mee te laten kijken en misschien het beeld wat zij hebben van de wereld iets te kunnen doen veranderen.

THERE IS A CREATIVE FRACTION OF A SECOND WHEN YOU TAKE A PICTURE

Henri Cartier Bresson